#onsdagsdokument

Mina #onsdagsdokument

Sedan jag februari 2021 började dela med mig av mina då över 80 (idag maj 2022 har jag 140 st) coachingdokument på LinkedIn och använda två hashtaggar så att alla enklare skulle kunna hitta dem. ”Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda.” Delade sedan dessa vidare till TwitterInstagram, min privata Facebook-vägg, min iMo Coaching FB-grupp och min stora Facebook-hälsogrupp som jag haft i över tio år. Vilken resa det varit! Har genom närvaron på sociala medier lärt mig sätta gränser jag inte ens visste att jag behövde. Dagens debattklimat har blivit allt hårdare, allt mer hat, hot, rasism, nazism, politisering av allt och ALLA och svenskt val i september.

Skrivet maj 2022
Under de senaste tre åren har Sverige o Världen gått igenom politiska kriser, Covid, restriktioner, pandemilag, demonstrationer utan tillstånd, vacciner och deras biverkningar/reaktioner – hört siffran 1/500.000, 18.412 döda pga följdsjukdomar pga Covid sedan mars 2020, Rysslands oprovocerade attack på Ukraina och därpåföljande flyktingar, massiva övergrepp, bombade sjukhus, skjutna civila etc etc – grushögar återstår av ett land som producerade så mycket vi alla behövde – korn, vete, majs, konstgödsel, flaskor till vindustrin, kränkningar av svenskt luftrum och hot från tre verbala hot från öst, Sveriges och Finlands Nato-medlemsansökningar hand-i-hand, branscher och börser i fritt fall, hög arbetslöshet, val i Sverige i september, byte av statsminister som satt ett par timmar, blev avsatt och vald ett par dagar senare, hot från olika politiska partier, påskupplopp pga en uppviglande nazist som startat eget (valpropaganda och polisen nedbemannad), kriminella ligor som fortsätter härja och skjuta, våldet mot kvinnor som fortsatt ökar. Ja, det är spännande nästan jämt. Turbulent och många gånger skrämmande.

22.02.2023 - 219. Övervikt - mina tankar

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda (är ju också kost- och hälsorådgivare) handlar denna gång om mina tankar ang övervikt. UTAN att skamma, hata, eller tukta kroppen genom dyra mirakelkurer. Har läst min beskärda del om dessa och har därmed vissa åsikter.

Hade nyligen en klient med just övervikt så jag satte ihop dokumentet – hen fick långt mer undervisning, men detta är en början. Nästa vecka kommer jag att komma med ett dokument om Kosten – mina tankar. Det JAG kommit fram till skulle kunna fungera 🙂

01.03.2023 - 220 - Kosten - några tankar

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda – eller #rådgivningslåda handlar denna gång om kosten. Och mina tankar/åsikter om vad bra kost består av. Alla de byggstenar kroppen behöver för att tillverka allt vi behöver. Och helst inte så mycket fluff och tillsatser!

Förra veckan gav jag mina tankar om övervikt och lovade då denna text som jag redan påbörjat. Tro eller ej, gör eller inte – det är upp till dig – vad än folk förklarar är bra eller obra. Det är du som bestämmer, har ansvaret och tar konsekvenserna av dina val.

Man kan lägga till bra saker, ersätta saker och ting, ändra både behovet av sött, minska på kombon sött och fett och inte tro på allt löften från industrierna och deras lobbyistgrupper. Och hade kokosolja varit så farligt skulle halva Thailand m m vara döda för väldigt länge sedan! Eller vad tror du?

22.02.2023 - 219. Övervikt - mina tankar

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda (är ju också kost- och hälsorådgivare) handlar denna gång om mina tankar ang övervikt. UTAN att skamma, hata, eller tukta kroppen genom dyra mirakelkurer. Har läst min beskärda del om dessa och har därmed vissa åsikter.

Hade nyligen en klient med just övervikt så jag satte ihop dokumentet – hen fick långt mer undervisning, men detta är en början. Nästa vecka kommer jag att komma med ett dokument om Kosten – mina tankar. Det JAG kommit fram till skulle kunna fungera 🙂

15.02.2023 - 6. Dela upp ditt liv i fem delar

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda är en amerikansk idé – Taking stock of your life – på svenska. Hur du kan härleda vad du varit med om i livet under dessa fem delar du som du levt hittills och syna dem lite i sömmarna.

Vad & vilka har gjort dig till den du är idag? Påverkat dig mest – på gott & ont? Vad har du varit med om? Vad har du lärt dig?

Och vad vill du göra med och under din nästa – din sjätte del av livet?

08.02.2023 - 215. Decision Fatigue - beslutströtthet

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar denna gång om beslutströtthet och effektivisering. Alltså göra något så himla tråkigt som att planera och få struktur på sitt liv för att orka och hinna med när kraven blivit allt större. Hemmet och barnen sköter inte sig själva, inte heller den krävande yrkesrollen. Var kan du slimma? Och hur viktiga är dina beslut varje dag – vecka? Hur mycket ork har du kvar när du väl kommer hem?

Om du drar ner på antalet beslut per dag genom att klä dig på ett visst sätt, ha både morgon- och kvällsrutiner som är hållbara, inkl frukost, lunch och handling av mat m m i all oändlighet, som även tar hänsyn till de mindre varelserna hemma och din partner, hunden/katten/huset/trädgården m m.

Låt Excel hjälpa dig, var rättvis, lär dig vad som behöver skötas i ett hem och vilka göromål som vem tar hand om, sedan kan du ta någon app till hjälp. Barn över åtta år vill ofta tjäna pengar och kan hjälpa till hemma, både sådant som ingår i veckopengen – pengars värde och hemkunskap samt vad de kan tjäna extra på.

01.02.2023 - 203. ACT

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om ACT. Vad det är, vad det står för, vad det kan vara bra för – som en fortsättning på dokumenten om acceptans och tacksamhet. Vad behöver jag lära mig leva med och vilka delar kan och vill jag förändra på längre sikt? Men också ACT som motivation, drivkraft, förändring och insikten om att hjälp för att reda ut det jag fastnat i kan behövas. Högre kunskaper medelst studier (som jag mycket gjort) eller med hjälp utifrån (som jag också gjort.) Det går att må bättre, men det tar tid, kraft och rätt person/högre medvetenhet vid rätt tillfälle. Jag har lärt mig enormt dessa två år, men jisses vad det kostat.

Och narcissisterna står som spön i backen – senast en dryga två månader lång hyresgäst som var en riktig odåga. Men jag har lärt mig hantera dessa bättre! Med lågaggressivt bemötande, annars tar de bra ännu mer energi, precis vad de är ute efter. Men inombords kokade jag. Grey Rock mot ”I do whatever I want.” Joo, det märktes.

25.01.2023 - 199. Tacksamhet

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om tacksamhet och hakar på förra veckans dokument om Acceptans och allt vi behöver acceptera. Det har varit några slitsamma år som också varit oerhört lärorika. Allt jag plugga och också personligen varit med om har skalat av flera lager på mitt livs lök och format mig och mina tankar. Livets lärdomar är emellanåt väldigt hårda, men de kan göra att du tvingas växa flera centimeter som människa och ta till dig saker du bara hört/läst om innan som en helt ny verklighet/dimension. Och vi blir väl aldrig fullärda.

Glöm inte Jesuitprästens ord: ”It’s not joy that makes us grateful, it is gratitude that makes us joyful.”

18.01.2023 - 195. Acceptans

Året 2022 lärde jag mig ACT och att acceptera på djupet. Hade gått utbildningar och kunde detta ganska väl, tyckte jag. Sedan gick botten ur år 2021 – året då allt hände som jag sakta men säkert tvingades acceptera då det som hänt redan hänt. Och vad allt behöver du acceptera? Ta en stor kopp gott te och läs – det är en hel del.

Men … du behöver INTE acceptera allt som sker fr o m idag. Du kan dra, flytta, fly, säga upp dig, försöka att säga ifrån m m. Så någon dörrmatta är jag inte ute efter att du blir. Tvärtom. Acceptera det som hänt, rubbet och ta dig sedan an det som nu sker. Exit – Voice – Loyal är en underbart bra bok. Dina tre val i livet. Lycka till!

11.01.2023 - 212. Om förväntningar ger besvikelser

som det sägs, ska man då sluta förvänta sig något alls, dra ner på förväntningarnak, styra upp det med långa checklistor, fixa allt själv och låta den inlärda hjälplösheten grassera i flera generationer framåt eller? Jag vet inte. Men jag ger ett par exempel ocfh fortsätter sedan med ouppfyllda förväntningar och behov av testamente, diskuterat och nedskrivet inför också att vi ska gifta oss, skaffa barn (lite sent påtänkt för mig, men igenomdiskuterat), blir sjuka, skiljer oss, går i pension, startar eget m m. Hur vill jag respektive du ha det? Vet ni verkligen det, ens själva??

04.01.2023 - 208. - Ett roligt minne

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om ett roligt minne i Wien 2007. En helt oplanerad middag i ett ruffigt område på gatubotten av vårt schabbiga hotell. Kinahak med OK mat, varit med om värre, men det var spritsorterna som gav det roliga minnet. Att prova en sort värre än den förra blev en sport och vi bestämde oss för att gå igenom allihopa (10 på listan) – icke-översatta till varken tyska eller engelska. Ett minne vi ibland återkommer till.

Nu har vi haft en julkalender med 24 sorters rom, 2 cl flaskor och nej, alla är INTE lika goda. En maxikansk 65% och en någon annanstans ifrån som smakar smått av fotogen med en viss eftersmak som är oljig. Men – vi gillar att testa 🙂

28.12.2022 - 211. Att glädja andra

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar denna gång om att sprida ljus mitt i allt högre (och just nu lite lägre) elpriser. För vår skull och för de på andra sidan gatan och gården. Jag gillar ljus och blommor och har dem gärna i fönstret, gärna färgglada men inte epilepsiframkallande. Denna år har vi speciellt satsat på LED redan från flytten i mars och tur är väl det, men denna vinter har vi satsat på glädjebelysning till så låga priser som möjligt. Njuter av grannarnas olika slags fönsterdekorationer och belysningar och vill bidra till deras. Något du tänkt på?

21.12.2022 - 210. - Skapa nya traditioner

Ditt hem – dina val, dina gränser, dina önskningar, du bestämmer. Eller era gemensamma. Snacka ihop er hur just NI vill ha det på storhelgerna, hur NI vill fira och försök kompromissa så båda kommer till tals och får en del av sina behov tillfredsställda.

Är med i åtskilliga narc-grupper (narcissism) och läser/har själv upplevt hur illa just dessa helger har varit och hur det nu är dags att båda sätta gränser, vara avgränsad, höja sin integritet och hitta nya egna vanor, traditioner, seder och bruk som jag/VI vill ha det, inte de övriga. Har själv också bytt både land och kultur ett par gånger 🙂

14.12.2022 - Äg din skit

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda denna vecka handlar om att äga sin skit. Tänk att ett bråk en morgon kan ge mig inspiration att skriva ett dokument på två sidor om hur man INTE grälar.

Att stå upp för det man gjort, ta full ansvar, inte komma med idiotiska kommentarer, börjar prata om något annat, bortförklaringar etc etc. ÄG DIN SKIT! Bli vuxen, ta konsekvenserna av ditt agerande, gör annorlunda. Det är ytterst sällan jag bränner proppar, men när det gäller min säkerhet som inte respekteras då händer det. Jag är idag supertydlig och drog tillbaka diskussionen till vad den handlade om. Inga utsvävningar tack!

07.12.2022 - Kör det i botten

Ett sätt jag använder när jag inte får som jag vill och anser att det borde vara, jag kör argumentationen i botten, artigt, från olika vinklar, med olika förslag och för- och nackdelar med olika personer/myndigheter tills jag fått nej på alla håll och kanter.

Insett sedan länge att detta en teknik jag jobbat med i många år, på jobbet och i privatlivet, för att få min vilja igenom då tycker att något är smartast (övertyga mig om att det inte är det), vettigast, enklast etc. Får jag tillräckligt bra skäl tillbaka ger jag mig ganska snabbt. Jag vill ju att det ska bli bra för alla parter, inte bara mig.

30.11.2022 - Köpexperiment

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar denna gång om mitt köpexperiment. Jag älskar att omge mig med vackra saker, ha på mig snygga kläder, men gillar också second-hand och att fynda. Och jag är inte en slit- och slängperson. Jag kan använda och gilla saker och plagg hur länge som helst. Experimentet går ut på att jag kollar hur länge jag är glad över nyköpta (nya för mig!) saker/kläder, det speclar ingen roll om de är dyra (sällan) eller billiga. Jag gillar att googla för att kolla priser och inte känna mig lurad! Och köper mer och mer på nätet inkl Blocke och säljer på FB Market. 
 
Hur länge älskar du dina kläder/saker, hur ofta använder du dem? ”Cost per Wear” är ett sätt att testa. https://robertastylelee.co.uk/what-does-cost-per-wear-cpw-mean/

23.11.2022 - Tuta- och kör-personligheter

Har träffat på dessa nutidens ”gampojkar” som varit gifta, har barn, men nästan ingen kontakt med varken ex-fru eller vuxna barn. Inga barnbarn då barnen inte heller verkar klara av livet. En alldalig misär trots ett helt livs arbete och bra pension. Något är galet med dessa och vi har diskuterat vad som kan fattas hos dem.

Min egen benämning är tuta & kör, då de inte tar några som helst ansvars- eller konsekvenser för sina handlingar, utan allt är nu, nu, nu och hoppsan, ingen mat på tre veckor då pengarna tog slut direkt. Ja, jag har träffat ett antal, hört och läst om den gamla tidens ensamma män långt ute i ödemarken och de intresserar mig – på håll. Benämnde dem redan för två år sedan och skrev sedan ihop dessa sidor. Någon som känner igen någon de träffat?? Skriv gärna.

16.11.2022 - Mer om trauma

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar denna gång fortfarande om trauma – Mer om trauma. Har ju läst på en hel del, fått tips och hittat det som passar mig och mina behov för tillfället, på denna plats just nu i livet och som allt annat är också detta individuellt. Läs gärna på du också, egna kunskaper är makt och lycka till.
 

Mina tre första dokument i traumaserien heter:
Trauma -C-PTSD. Solfeggio (på engelska) och Neurofeedback.
Så skaffa hjälp. Professionell hjälp. Fungerar inte en, hitta en annan.

Mina 60+ dokument jag lagt på LinkedIn+++ finns upplagda och nedladdningsbara på mina hemsidor. Jag skriver / #onsdagsdokument
Mina tre publicerade e-böcker hittar du också under Jag skriver och handlar om
Narcissism. Härskartekniker. Signalsubstanser.

Min Livskurs – styr på livet – online – 10 veckor – börjar 11.01.2023
Publiceras på min hemsida och lite överallt så fort jag tänkt och skrivit klart.

09.11.2022 - Neurofeedback

Neurofeedback – att hjälpa en utslitet nervsystem att hitta tillbaka till mindre uttänjhet. Ett sätt inom traumahantering, men Neurofeedbacksträning kan göra mycket mer än ”bara” hjälpa till vid enstaka eller många trauman. Läs gärna på vad det handlar om, vad allt det kan hjälpa. Det är superintressant, spännande och tar ganska mycket kraft, men samtidigt effektivt. Jag tror att det hjälper mig.

Återkom gärna om du vill veta mera.

02.11.2022 - Solfeggio - musiken från 1500-talet som tillsammans med hypnos m m räddar min sömn

Jag går igenom en traumabehandling som jag skrev om i det förra dokumentet. Så nämnde jag också Solfeggio-skalorna som räddat min sömn de senaste veckorna. Är verkligen hooked på både Glenn Harrolds hypnostekniker och röst, samt musiken i bakgrunden.

Betalade ett par hundra kr för dessa appar, sex av sammanlagt nio skalor och är supertacksam. Glenn har massor med appar för alla slags olika behov, men just dessa har blivit speciella för mig. En krycka att ta till på kvällen, natten, morgonen och med ens har jag en sund meditationsrutin 🙂

01.11.2022 - Styrkurs på livet - Bullet-list samt en inbjudan till Livskurs 2023

Vet du vad du gör, kan, vill och ska ta dig dit. Ditt nu- vs önskeläge. Dina styrkor, värderingar, ditt personliga ledarskap, integritet, tilltufsningar, sorger & bedrövelser, din hållbara hälsa och dina relationer.
 
Få koll med hjälp av frågor – det coacher ofta jobbar med – ditt liv, du bestämmer, du är ansvarig. Återkom gärna om du behöver stöd på vägen. Välkommen till min online Livskurs jan-feb-mars 2023. Läs mina e-böcker & #onsdagsdokument. Gå med i min coachinggrupp på Facebook – https://www.facebook.com/groups/206375779486588
 

26.10.2022 - Trauma - C-PTSD

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om trauma – C-PTSD – en serie om tre dokument i följd. Detta första om just C-PTSD som jag nyligen fått hjälp med att börja gräva i, handlar om upp till 50+ år gamla olyckshändelser, men många och flera allvarliga. Inget av dem övergrepp, sexuellt våld eller misshandel, utan olyckor som skulle ha kostat mig livet eller som kroppen trodde skulle göra det. På det allt detta har jag utsatt kroppen för under årens lopp – senast sju ziplines i följd mellan bergshöjderna i Costa Rica (trodde det skulle vara en som på Madeira, en ganska kort …), läste lite snabbt. Nu är det slut med dessa! NU ska jag äntligen börja vara snäll mot min kropp. Inga medvetna riskfyllda äventyr.

De två ytterligare i serien handlar om bl atvå metoder jag tagit till hjälp. Solfeggio och Neurofeedback. Stay tuned 🙂 And stay safe!

19.10.2022 - Coachingtekniker

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar denna vecka om coachingtekniker och olika slags benämningar och -beteckningar på vad en coach gör. Samt också vad vi INTE gör – vi är INTE terapeuter eller lärare, utbildare eller psykologer. Vi arbetar med friska/kapabla personer som önskar en förändring eller förbättring inom något område samt framtiden, inte barndomen, inte trauma. Men alla dessa yrken stjäl glatt av varandra (vi också!), olika metoder, tekniker, frågor, modeller och verktyg. Samt vilka bitar som är de viktiga, förutom våra 28 etiska regler.

12.10.2022 - Familjekarta

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar denna gång om hur varför och lan göra en familjekarta. Googlade något och hittade detta sätt att fundera på varifrån jag kommer, vilken min roll är och har varit i familjen/släkten på båda sidor, hur alla förhållit/förhåller sig till varandra, vilken kontakt vi/alla har idag. Ett nytt verktyg att lära sig och lära ut.
 
Det blev en klart spännande resa. Jag listar igen mitt liv, bygger kunskaper om mig själv – denna gång upplevda chocker som verkar ha orsakat skador på det centrala nervsystemet, men också trolig genetisk narcissism i släkten. En upptäcktsresa som lär mig så mycket, men samtidigt tär på krafterna. Neurofeedback är ett av många verktyg, Solfeggio, IKBT m m andra. Hjärnans plasticitet är ett otroligt intressant ämne. 

05.10.2022 - Insha'Allah - ta inget för givet

Livet, dragna erfarenheter, böcker och resor har lärt mig att försöka leva idag mer än igår och imorgon och att inte ta morgondagen för givet.

Jag blir sur på människor som klagar på sin ålder, inte vill påminnas om sin födelsedag då de är sååå ”gamla” – typ 42 … jag tänker direkt på dem jag förlorat som aldrig ens hann fylla så mycket. Som dog om 8-åring, som trebarnspappa vid 41 (utan några som helst försäkringar), som 12-åring, som …. listan är lång.

Vi i den trygga Nord (om man jämför med resten av världen) har haft det väldigt väl förspänt (INTE alla!) väldigt länge, men visst händer det olyckor, dödsfall, självmord, allvarliga sjukdomsbesked här också, fast inte 300-3.000-30.000 dör i en jordbävning, översvämning, virus eller krig/-inbördeskrig på en gång/under en kortare tid.

Gläds över dagen/stunden/ögonblicket, trots att livet av och till visar sig från sin absolut tuffaste sida.

27.09.2022 - Intervju i M magasin 14/2022 - "Många kriser blev många glas"

Alkohol – bruk, riskbruk eller missbruk? – Det drar upp, jag drar ner!
Mitt alkoholbruk under framför allt åren 2015 och 2021 var högre än jag ville så jag drog ner och upp, ner och upp. Hade jag inte varit så medveten inkl anteckning 1A i kalendern kunde det lätt ha gått över till riskbruk + jag får huvudvärk nästa dag om 2A+. (1A = en alkoholenhet – en öl, ett glas vin, en drink 4 cl eller en shot/nubbe.) Mitt helt egna system som gör att jag har koll. Bag-in-a-box – kommer inte på fråga, alldeles för farligt. Så många kvinnor 60+ har problem och männen stannar inte alls lika ofta som kvinnorna i samma situation har gjort i tusentals år. Sommaren 2022 gick det upp igen – besök hos olika släktingar och vänner, blev en hel del ”ute”kvällar med något gott i glaset. När jag kom hem igen efter fyra resor och sex veckor = platt fall och 0 alkohol i veckor. Desto fler gröna drinkar – är ju hälsomänniska. Låt det INTE gå över styr! Följ mitt system eller hitta på ett eget. Medvetenhet, kontroll och ärlighet gillar jag. Stå för vad du gör eller ändra.

27.09.2022 - 100+ checklista om Narcissim

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda skickas denna gång ut en tisdag (artikel och annons) och är inte ett dokument, men väl en hel e-bok med namnet – 100+punktslista om Narcissism som jag hållit på med i ca ett år. Från insikt 2020 att det/dessa finns, till 2021 förstå efter ganska mycket ”studerande” att min mammas klusterdiagnos troligen hade ytterligare ett djup, att en fd kusin troligen har det (inte exakt samma) till att sakta konstatera, acceptera, processa och leva vidare med dessa kunskaper som så många andra skulle behöva för att inte fara så illa. Obotbar, omedicinerbar, oterapeutbar, okapabel till kärlek, tacksamhet, omtanke, hänsyn förutom vid korta medvetna tillfällen. Och psykopaterna är etter värre och kan vara riktigt farliga. 

21.09.2022 - Signalsubstanser & hormoner - min andra e-bok

Signalsubstanser - korrigerat & adderat per 30.09.2022

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda (en verktygslåda som också innehåller hälsa, sorg/förluster, hypnos, suggestopedi m m) är idag e-boken om Signalsubstanser & hormoner – de viktigaste för alla att lära känna. Sedan jag läst på ett par år kan jag snabbt hitta var mina dopaminkickar kommer ifrån, vilken slags avslappning som ger mig serotoninpåslag (det är INTE att skrolla på mobilen), hur jag får oxytocin, endorfiner och vilken mina binjurars dagsform är – det värker i korsryggen när jag behöver vila. Inget alls fel på min rygg,  tog ett tag för mig att inse det – medicineras för Hypothyreos och läst på i 12 år. Kortisol o adrenalin, stress och press är INTE bra, inte alltid för kul för länge heller, utan balans och omsorg om mig själv. På och av samt sömn, andning och näringsriktig kost.

14.09.2022 - När blir jag klar med allt

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om att bli klar med alla att-göra-listor. När sker det undrar jag över från stund till annan. Kommer det någonsin att ske eller lyckas jag boka upp, hitta på, intressera mig för ständigt nya saker? Och hur ska mina listor organiseras, hur ska jag komma ihåg att göra allt som behövs, innan deadline och tvärmiss? Och inbokade möten och komma i tid? Här är några av mina verktyg, som ständigt utvecklas. Vilka är dina bästa tips? Och glöm inte dopaminkickarna!!

Min e-bok – ”Härskartekniker – en sammanställning” på 88 sidor blev upplagd på mina hemsidor igår. Under Jag skriver – E-böcker.

12.09.2022 - Härskartekniker - en sammanställning

Annons i dagens Aftonbladets höstbilaga och min första riktiga e-bok ”Härskartekniker – en sammanställning” är klar och publicerad. Då teknikerna blivit allt fler (hittat massor) behöver motkrafterna och kunskaperna bli mycket högre så inte fler blir tillplattade av olika slags småpåvar.
 
Det har roat mig länge att samla på härskartekniker och till slut började jag skriva ner dem. Hittade fler och fler som jag anser passar in i samlingen och nu är det dags för dem att flyga ut i världen. Förhoppningsvis är det någon där ute som kan ha nytta av det jag sammanställt. 

Hittade förresten en till igår kväll …

Åsikterna, urvalet och felen är mina egna, layouten likaså. Har ni någon som ni tycker fattas, återkom väldigt gärna.

07.09.2022 - Neggo-Pia - om bristen på självkänsla

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar denna gång om ett sammelsurium av människor jag mött, träffat, umgåtts och läst om. Om personer med en stor brist på självkänsla, negativitet, omedveten, ovilliga/okunniga eller okapabla att jobba med sig själva och sina egna styrkor, svagheter, värderingar, demoner m m, men ofta väldigt villiga på att trycka ner andra utan någon som helst pardon. Alltså personer du inte vill vara eller ha i din närhet. Personer du behöver lära dig att säga nej till och hålla på avstånd för att inte bli uppslukad. 
 
Har du mött någon av dessa? Berätta gärna.

31.08.2022 - Tio saker om mig själv inkl värderingar

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om tio saker jag står för i mitt liv och vad mitt hjärta bankar extra för. Jag har blivit långt mer politisk, men har samma grundvärderingar sedan ungdomen i Finland. Det stora jobbet var att utkristallisera dem, sedan gick det enklare – dock inte enkelt. I dagens politiska klimat (är en som kämpar på Twitter) är jag allt tydligare (dock inga hot eller drev) med var jag står och agerar som Mrs Block, helt enligt mitt sätt att överleva (bokstavligen) på nätet.

Vad står du för? Vilka åsikter har du? Var grundar sig de i? Vilken framtid vill du se för dig, dina barn och barnbarn? Hurudant Sverige – ska vi gå framåt eller bakåt eller upp i rök?

24.08.2022 - Ledarskapsstilar

Ledarskapsfrågor och -kunskaper handlar mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda om denna vecka. Dokumentet skrev jag för ett par år sedan, har uppdaterat, lagt till och lägger nu ut då chefer fortsätter utnyttja människor för fullt, även i Sverige, hota, gapa, kräver mer än lönen är värd, trakassera m m okul. Har hört om ett par riktigt otrevliga företag som jag väljer att INTE handla av. Konsumentmakten i Sverige är alldeles för låg och ledarskapets vikt för människors inkomster, hälsa och trivsel oerhört viktigt för vår framtid. Att vara mänsklig är en bra grund. 
 
Vad har du upplevt för chefer respektive ledare under dina år som anställd? Dela gärna med dig av dina erfarenheter.

17.08.2022 - Stress som dödar

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar denna gång om Stress som kan döda, eller åtminstone skada människor för livet. Att dra i bromsen rejält innan du kraschat rätt in i väggen är hälsosamt. Säga nej och en massa andra akrobatiska konster som sitter så långt inte hos vissa som vill finnas till hands, ställa till rätta, behaga m m. Föräldrar, barn, kolleger, vänner, chefer, barnbarn, släktingar – till slut vill alla något av dig. Och på det sjukdomar (dina eller andras), skilsmässor, flyttar, sommarstuga, trädgård, hus, lite misshandel (långt vanligare än vi någonsin vill tro) och några dödsfall som tårta på den redan fyllda kakan. Vi tar slut, vissa kommer inte tillbaka, alls. Är det värt allt detta alla vi anser oss behöva?

Det som inte dödar en, härdar. Men vill vi verkligen leva så? När är burken full?

10.08.2022 - Meta-meta-meta

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar denna gång om ordet meta som stoppas framför en hel del andra ord. Då jag inte helt förstår ett ord (syntes, hybrid, meta m m) så tar jag reda på det för att det ska fastna i hjärnan och inte ställa till med förvirring. Jag vill hänga med i världen av idag, orden förändras konstant och nya tillkommer (ofta engelska.) Tänk på det urgamla ordet oomkullrunkelig eller käring, vårdkase (Vårby gård hade bosättningar för 4.000 år sedan lärde jag mig nyss och är ett mycket bergigt område med fantastisk utsikt.) Och så delar jag med mig till hugade spekulanter 🙂

03.08.2022 - Jag rensar

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda denna vecka handlar om att rensa hemma. Vi mår så mycket bättre (min erfarenhet) i ett hem där allt fungerar, inte är trasigt, placerat på fem olika ställen, oälskat, ostädat, för mycket av allt, trångt och det mesta är jobbigt att hitta bland all bråte. Vi behöver kunna se sakerna och kläderna vi älskar/uppskattar/använder. Och undvika både mal, mjölbaggar och mögel som förstör det mesta.

Jag delar med mig av mina erfarenheter från mycket till färre. Fortsatt dock bokälskande.

27.07.2022 - Syntes & änglakort

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om syntes (och vad det betyder) samt änglakort som jag blivit intresserad av 30 år efter alla andra och skaffat mig. Coacher ställer ju kraftfulla frågor till klienter och det gäller att ställa dem till sig själv också, med jämna mellanrum. Veckans kort blev Exploration 🙂

20.07.2022 - Kompetenstrappan

Mitt #onsdagsdokument denna vecka från min #coachverktygslåda handlar om ett flera decennier gammalt uttryck som det fortfarande utbildas i. Kompetenstrappan – hur man går från att vara omedvetet inkompetent till omedvetet kompetent. Och en del om denna trappa vis a vis arbete som överste hönsskötare en dryg vecka på landsbygden. Det gick så där i början 🙂 Hönorna+++ överlevde dock och jag nästan också. Det är aldrig för sent att lära sig något nytt och ”Getting into Harward, how hard can that be?” fick ett till djup.

13.07.2022 - Astrid Lindgren

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar denna gång om Astrid Lindgren, hur jag hittade kaffekopparna med hennes citat hos hönsfamiljen och blev påmind om ett som hjälpt mig, eller egentligen flera. Brittiska sambon har också fått lära sig några. Hur citat kan ge styrka, mod och vägledning. Hur påminnelser om dessa citat kan väcka mysiga barndomsminnen eller tankar om tuffare tider då dessa och allt annat behövdes för att ha något att luta sig på när inget annat fanns tillstädes.

06.07.2022 - Konstatera

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om att konstatera och acceptera saker som hänt i ens liv. Jag har lärt mig mycket från insikten om att det som hänt, har hänt, hur mycket jag än stretar bakut. Och sedan acceptera för att kunna gå vidare med livet och framtiden. 

29.06.2022 - Kraftsymboler

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar denna gång om kraftsymboler – alltså hur människor sedan urminnes tider präntat ner och hämtat kraft från olika slags symboler. Precis på samma sätt jag och andra gör idag, i alla kulturer under alla tider av historien.

Och min kärlek till Asien (INTE allt!) Hur jag kom hem när jag i oktober via Transsibiriska järnvägen kom till Beijing, hur jag under resor på 90-2000-talet spenderade sammanlagt ca ett år i en del av dess nästan 50 länder, alla med sina kulturer, historia, maträtter, människor, ursprungsbefolkning, politiskt styre m m. Och om Hiroshi som ”uppstod” från det döda.

22.06.2022 - Röda hjärtan för hälsan

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om Röda hjärtan för hälsan – klistermärken eller färgglada pennor, du väljer verktyget. Huvudsaken att du får ett extra hjärta per vecka. Mindre alkohol, fler promenader, längre avstånd, styrka, balans, muskler, uthållighet, avslappning, andning, yoga, Qi Gong, grön lunch/middag, en kaffe i stället för 3-4-8. Jämför med guldstjärnedokumentet för ett par veckor sedan. Dopaminkickarna är viktiga, ju hälsosammare desto bättre.

Dela och kommentera gärna 😊

13.06.2022 - Självledarskap

Mina #ondsdagsdokument från min #coachverktygslåda blir idag publicerat på en måndag då det idag gäller för mig och kanske för dig. Om du köper Aftonbladet idag och ser till att du får med det inblandade livsstilsmagasinet så hittar du min annons (kolla efter Pippi Långstrump) samt en länk till mina mycket attraktiva specialerbjudanden på mina nya webbsidor med min nya logotype. Varmt välkomna!

Tack också Ibbe & Co på Optimeringsbyrån som layoutat och valt bilder baserat på min känsla/min snabbt framtagna grafiska profil, loggan och tack Pia, min coach på DinCoachPia som varit med mig hela denna spännande väg.

Dagens och veckans dokument handlar om självledarskap – ett ganska ofta använt uttryck som troligen betyder olika hos alla personer som pratar om vikten av att ha det. Detta är min version som mynnat ut från en diskussion jag och min coach hade för ett par veckor sedan. Dela gärna om du finner det intressant.

09.06.2022 - Guldchoklad utbytt till guldstjärnor

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda blev en dag försenat pga Covid hemma och vaccinreaktion (en dag!). En lärdom från Danmark som är så enkel och riktigt kraftfull om verkligen använd.
Min klient har börjat få stjärnor i sin kalender och jag peppar till 1.000 🙂 Ny logga, nya hemsidor fr o m nästa vecka, marknadsföring i Aftonbladet 13 juni – nästa måndag. Då läggs också upp ett mycket speciellt dokument om Självledarskap. Missa inte! Och dela gärna mina dokument till era kontakter om ni finner dem intressanta. Tack!

01.06.2022 - Hypnos

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om hypnos. Ett meditativt tillstånd, mellan vakenhet och sömn.

Sedan jag gick grundutbildningen i april har jag insett hur mycket okunskap & myter det finns om Hypnos – Hypnosterapi och vad det egentligen innebär – på riktigt. INTE scenhypnos, utan helt vanlig sådan som funnits i ett par hundra till över tusen år. Redan de gamla grekerna, Freud m fl har använt sig av tekniken.

#hypnosis #hypnos #hypnotherapy #hypnotherapist #hypnose

25.05.2022 - Task-Hopping – uppgiftshoppning

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar idag om Task-Hopping. Att påbörja en massa saker utan att direkt avsluta dem, ofta för att det inte går då något annat först måste flyttas av/avslutas m m. Men framför allt – vi är olika, gör olika, ser olika ut, pratar på olika sätt, är olika duktiga, är från olika platser, tror olika, tycker olika, har olika styrkor, gör olika missar. Kan vi tillåtas vara det – bara vi också får saker som behövs/ska gjorda, både hemma och på jobbet? Och inte skadar varandra med vårt beteende?

18.05.2022 – Tsundoku – en nyfiken bokälskare

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om ett av mina beteenden som på japanska kallas Tsundoku. Alltså inte per se galen samlare, utan en väldigt nyfiken och vetgirig person som vill omge sig med kunskaper. Och älskar böcker, författare, att läsa, gärna tills nästa morgon. Någon annan som anser sig ha denna åkomma? Tagga någon du tycker borde känna igen sig. Och glöm inte, en bokälskare går aldrig till sängs ensam! Har en kylskåpsmagnet som säger det. #tsundoku

11.05.2022 – En mörk och iskall engelsk välkomstrit

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar idag om en upplevelse jag hade i England vintern 2021. En iskall ström, en häftig utbildning i storytelling (inte corporate!) på en underbar plats. #ASHA. Och en hoande uggla jag saknar! Och ja, vi i Sverige kallar ju allt i närheten av UK för England, trots att bara en del är själva England.

United Kingdom – England, Scotland, Wales & Northern Ireland
Great Britain – England, Scotland, Wales
UKI – United Kingdom & The Republic of Ireland

04.05.2022 – Om jag ändå tror …

Mitt #onsdagsdokument denna vecka från min #coachverktygslåda handlar om att vilja, men kanske inte våga göra något åt det. Hur går jag till väga för att sätta gränser, få respekt, säga nej, inte vara hushållets piga, lära mig något nytt 40+ (går det ens)? Om jag nu ändå vill, hur gör jag, på riktigt? Och varför är livet så komplicerat och hen borde/skulle inte xxxxx och om ej allt var så besvärligt. Och ur en utbildares, coachs perspektiv – finns det korkade deltagare? Min hypnoslärare Niklas Lindvall ställde en kanonbra fråga till en klient som inte visste. ”Men om du visste, vad skulle du göra då?” Och vips kom svaret, därinifrån transen 🙂

27.04.2022 – Obra/ohjälpsamma kommentarer

Mitt #onsdagsdokument i min #coachverktygslåda handlar idag om obra/ohjälpsamma kommentarer. Under det för mig/oss mycket turbulenta 2021-året fick jag mig till livs ett antal sk obra kommentarer med förslag på enkla och korkade lösningar, insiktslöst, icke-lyssnande, oempatiska etc. Nu har jag samlat ett antal av dessa kommentarer som jag och andra har hört under årens lopp. Återkom gärna om du har några fler höjdare på lager. Jag har också skrivit förslag på något bitska kommentarer som svar. T ex folk som anser sig vara så raka och ärliga, hmmm.

13.04.2022 – Hoffice

Mina #onsdagsdokument är tillbaka. Har fått tag i skrivglädjen igen och idéerna flödar. Denna gång och tack vare Ella I Hellgren har jag skrivit om fenomenet Hoffice som jag hade tur nog att pröva häromveckan. De dagen gav mig en otrolig pusch att skriva och jag fick riktigt mycket gjort. Rekommenderar upplägget varmt – fram för fler Hoffice på nära håll – sociala nätverk, partnerskap, kontakter är viktiga & roliga. AWn som ensamföretagare är inte alltid lika sprudlande kreativ 🙂 Och efter Covid är det kul, spännande och lätt nervöst att komma ut och träffa främmande människor.

10.11.2021 – Vad är din identitet?

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar denna gång om identitet. Vem är du? Vad står du för? Vad/vilka/vem vill du INTE ha i ditt liv? Dina värderingar? Synpunkter – t ex om de hetaste ämnena idag; valet 2022, ny statsminister (eller inte), gamla statsministern som precis avgått (12:30), svensk flyktingpolitik, klimatförändringarna och Covid med ett antal konspirationsteorier som ”icing on the cake.” Kan bli en intressant diskussion med dig själv. Vem är jag? Vem är du? Levande charader.

20.10.2021 – Jag har ett naturligt immunförsvar

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om immunförsvarets många delar. Hur komplext det är och så ska du ha lite tur (eller otur) också. I dessa tider kan det vara bra att kunna en del om hur man kan trimma det (och ändå bli sjuk – inga löften ges.) Håll till godo!

08.09.2021 – Dödsfalls och sorgbearbetning

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om något annat än jag tänkte mig för ett par veckor sedan och dokumenten gjorde en veckas uppehåll. Ett nära dödsfall och en påbörjad längre sorgbearbetning kom emellan. Ett ämne jag länge varit intresserad av och pluggade till Certifierad Sorgbearbetare år 2020. #griefandloss #sorgbearbetning

Min FB-grupp om detta – Sorgbearbetning – Grief Counseling

21.07.2021 – PQ – Positive Intelligence – Mental & Emotional Fitness

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda har idag enbart två länkar 🙂 Tänkte presentera lite vad jag håller på med. Den första länken går till en Sabotör-assessment (och joo, allt detta är nu på engelska.) Den stora utbildningen på 300 timmar jag går via USA handlar en del om våra Sabotörer/Gremlins/negativa tankar om oss själva, andra och omständigheter som konstant ligger i bakgrunden och kommenterar det mesta. Testet är kostnadsfritt. Blir du nyfiken på hur kan jobba med dessa Sabotörer (ta bort går inte, minska går!) – återkom gärna.
Professor Shirzad Chamin – https://www.positiveintelligence.com/saboteurs/

Den andra länken går till en LinkedIn-grupp jag startat. En hittills ytterst liten grupp – PQ Nordic – Mental & Emotional Fitness – vi är endast tre i Norden (vad vi vet) som går denna utbildning. Här finns en hel del till information om fördelen med dessa kunskaper. The Sage Powers. PQ Reps. Bestseller-boken av Professor Shirzad ChamineBill Carmody, PCC m fl. 

14.07.2021 – En enkel dagbok för koll

Mitt #ondagsdokument från min #coachverktygslåda är tillbaka från en kortare hemesterresa i Medelpad och Jämtland. Efter vaccineringarna kunde jag hälsa på tjocka släkten och en väninna. Många promenader för att valla lillebror som fick propp i lungan pga Covid och nu rehabbar själv då vården inte klarar av det samt en del trädgårdsarbete (dopaminkick av att rensa ogräs) och klapp av älsklingshund och fyra katter 🙂

23.06.2021 – Vad & vilka väljer du i ditt liv?

Vad & vilka är de absolut viktigaste i ditt liv? Välj till – välj bort. Prioritera! Mitt #ondagsdokument från min #coachingverktygslåda handlar om val, prioriteringar, viktigheter – vi får sällan allt, men vad vill vi egentligen ha, vilka vill vi umgås med, lägga tid på? Prylar, kläder, böcker, kurser, resor. Det sägs att till 50 så samlar vi på oss saker, efter 50 börjar det bli dags att rensa, ge bort, sälja, göra sig av med, minska. Tid för eftertanke.
 #life #love #meditation #peace #happiness
 #mindfulness #wellness #healing #health

16.06.2021 – Cancel-kulturen

Mitt #onsdagsdokument från #coachverktygslåda handlar om den sk Cancel-kulturen. Den som alltid funnits, den som troligen kommer att finnas länge än. Värderingar, åsikter, härskartekniker, bojkotter m m ingår i detta. Ingen cancellerar en person, ett företag, en företeelse om det inte finns ett tryck utifrån eller personer som håller med. Ingen bojkottar ensam. Alla cancellerar INTE eller vägrar lyssna/följa på samma person. Ingen mobbar utan ett följe av medhjälpare. Ibland en god orsak, ibland ingen alls. #cancelculture #cancelled #boycott #härskartekniker #mobbing #toxicity #SexualHarrassment

09.06.2021 – UPW-lärdomar

Mitt #ondagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om mitt deltagande i UPW – Unleash the Power Within lett av världens största coach – Tony Robbins – 3-6 juni, 12-15 timmar långa dagar, virtuellt och helt fantastiskt. Lärt mig massor, även från saker utanför utbildningen. Hör gärna av dig om du vill ha tips inför, under och efter ett UPW-event. Vissa går en gång, vissa 25. Jag vill absolut gå fler + Life Mastery om hälsa.

02.06.2021 – Grit

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda är idag både på svenska och engelska. #Grit – gry – jävlar anamma – sisu är en viktig egenskap att träna på i tider av stora förändringar. Långsiktig hållbarhet av både människor, planet, natur, djur och framtid kan kräva viss utveckling och polering av Grit.

26.05.2021 – The Work

Mitt #onsdagsdokument denna vecka från min #coachverktygslåda handlar om The Work of Byron Katie , utbildad av Yvonne Fuchs och är den absolut bästa utbildningen i tre steg inom personlig utveckling jag någonsin gjort. Den lärde mig så mycket som jag nästan varje dag har nytta av. Han borde inte … Hon skulle ha … Om inte … Om bara … Känn på dem och verkligheten runt omkring dessa påståenden. Men han gjorde ju just det han inte borde ha gjort! Hur gör jag om verkligheten och det som hänt??

24.5.2021 – Hälsofacism

Nu ligger mitt långa dokument uppe som ett tillägg till helsidesintervjun i DN idag. Tack Hans Arbman! Har lyckats byta företags- och webbnamn samtidigt.
Covid, restriktioner, pandemilag, vacciner gjorde att människors innersta värderingar kom fram och konspirationsteorierna haglade. Min stora hälsogrupp på Facebook gick i våg efter våg av förminskningar, förnekanden, drev, hittepåkurer och kontakter, vänner, duktiga lärare/hälsogurus blockades av mig i rask takt. Samt den tidiga och tydligen kopplingen då och idag till rasistgrupper. Jag stenvägrade och har gjort det sedan dess. Antagligen över 20 miljoner döda våren 2022 (The Lancet) visade sig att Covid INTE var ett leka med. Men jakten fortsätter.

19.05.2021 – Skam och skuld

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om Skuld och skam. Mitt i den allra skäraste vårtiden mellan hägg och syrén kan skuld- och skamkänslorna ligga som en blöt filt och kan göra den mest soliga dag grå och mulen. Kanske dags att ta tag i dessa och försöka reda upp dem? En liten bit i taget.

12.05.2021 – Urvattnade företagsnamn, ord & bias

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda kom till mig via ilska över ett dåligt beteende som sedan mynnade ut i ett dokument om deras och andras namnbyten. Och lite till – bias, generaliseringar, urvattnade ord och företeelser m m. Håll till godo!

05.05.2021 – MOOCS – Massive Open Online Courses

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar denna gång om MOOCS – Massive Open Online Courses. En av mina favoriter att skriva om är kompetensutveckling i alla former. Det livslånga lärandet. Att det går att studera trots att man fyllt 40 år. Att kunskaper är viktiga. Att förstå statistik, kunna en del historia, att kunna söka och hitta information och inte tro på allt som skrivs, sägs, anses och drevas. Varit utbildare för vuxna och läst en del pedagogik. Och detta är mitt 100:a dokument, började någon gång denna tid förra året.

28.04.2021 – Jaktresan

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar idag om en lärdom från slutet av 90-talet som både jag och dåvarande sambon som sedan blev min make och därefter ex-make lärde oss mycket av. P.S. Vi är fortsatt goda vänner, efter 14 år tillsammans och sedan 14 år (hittills) med brittiska sambon har vi svetsats ihop. Och då händelsen bara krävde en sida fick jag hitta på något för sidan 2 – blev en av stora mina favoriter – #bokoman som jag är.

21.04.2021 – You Do You! You Be You! – ENG

This time my #Wednesdaydocument from my #CoachToolBox is in English. My hubby since 14 years is British, I have worked with and for many international managers, colleagues and companies. And many of my contacts on LinkedIn are non-Swedes. AND, I can’t translate the headline.

14.04.2021 – Corona Express – en liten bok om världen efter pandemin

Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar idag om en bok jag läst – #CoronaExpress – en liten bok om världen efter pandemin – i min helt egna tappning. Hur kommer världen att se ut när detta är över? Vad tar vi med oss? Hur många fler fattiga (och rika) blev det? Blir det business as usual eller mer klimattänk? Kan vi välja mellan både digitalt och slippa resa, rusa, stressa OCH att mötas på bio/teater/utbildning (jag går en via Danmark, en annan via USA och ser brittisk teater – allt online – vill ha kvar!)

06.04.2021 – Bemästringskontot

Hur värdesätter du ditt bemästringskonto? Hur klappar du på dig själv för allt du lärt dig, lyckats med, misslyckanden du lärt dig av, saker du idag bemästrar som du inte gjorde förut? Hur ser du till att ständigt utsätta dig för svårigheter (brukar vara ganska lätt, kallas livet som kom emellan) som får dig att växa? Varje jobb, varje chef, varje ny vän, varje vän/kontakt som drar/försvunnit/flyttat/dött lär mig en bit till? Ja, visst gör det ont emellanåt, det hör till och ibland är inte livet vare sig tursamt eller rättvist. Men, vi lever fortfarande och det är något att vara glad för.

31.03.2021 – Hur är du intelligent?

Hur är du intelligent? Vems och vilken slags intelligens räknas? Är allt bara IQ och Mensa-poäng eller kan du vara något annat än mattesnille? Har igen läst länge och mycket, inklusive detta angående intelligenser (har varit vuxenutbildare) och ville igen visa upp att vi är unika varelser med olika slags intelligenser. Idag har EQ – emotionell intelligens kommit långt högre upp på skalan.
Ett par artiklar:
Daniel Goleman, PhD: Emotional Intelligence Now
Tio livsregler – vägen till framgång, Kjell Stenudd
What is IQ, EQ, SQ, AQ?

24.03.2021 – Prestationsprinsessa

Hur kommer det sig att vissa kvinnor (och en del män, kallas ofta pedanter) INTE kan gå och lägga sig innan ALLT är klart och hemmet skiner? Som sliter ihjäl sig och bränner båda ändarna för att de har en prestationsbaserad självkänsla och duger enbart om de är lyckade och perfekta.

17.03.2021 – Överflöd och välstånd

Hur kan vi känna lite mer tacksamhet och glädje över allt vi egentligen har? Tak över huvudet, mat för dagen, en säng, en spoltoalett, en avskild dusch med både varmt och kallt vatten, för vissa fortfarande ett jobb m m. Varför har vi blivit så otacksamma konsumenter som bara vill ha mer och sedan inte ens är så vidare nöjda när vi köpt något väldigt eftertraktat (gäller mig också?)

10.03.2021 – Success Stories – två versioner

Fick tips om dessa Success Stories av en kompis, skrev ihop 10 punkter = en A4-sida och lade med dem till mitt CV och personliga brev vid jobbansökningar. Blev så bra att ett flera rekryterare blev intresserade och ringde för en första intervju trots att jag var 63+. Gick t o m vidare när jag var 64 tre gånger. Men så har jag en både bred och djup kompetens som jag kunde visa upp på olika sätt. Kan också användas vid intervjufrågan – vad är du bra på? Vad har du åstadkommit? Vad är dina styrkor? Vad är du mest stolt över i din karriär? Mina två versioner – som Ledningsassistent och som Coach.

03.03.2021 – Vad kan du göra i stället?

Allt är pest och pina pga Covid och inget är kul. Testa en vecka utan att gnälla alls är ett sätt. Ett annat är att hitta på något kul som går att göra. Här är några tips.

24.02.2021 – Win-win-win-win-win

en utveckling jag kommit på från det gamla win-win. Håll till godo! Jag älskar att göra dokument till mina coachingklienter – liv/ledarskap – hälsa/näring/kost och har ett 80-tal vid det här laget. Kommer nu att varje onsdag lägga upp ett nytt – inom ämnen som intresserar mig – kanske också dig. Dela gärna till personer du tror kan vara intresserade av detta.