Mina #onsdagsdokument

Sedan jag februari 2021 började dela med mig av mina då över 80 (idag maj 2022 har jag 140 st) coachingdokument på LinkedIn och använda två hashtaggar så att alla enklare skulle kunna hitta dem. ”Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda.” Delade sedan dessa vidare till Twitter, Instagram, min privata Facebook-vägg, min iMo Coaching FB-grupp och min stora Facebook-hälsogrupp som jag haft i över tio år. Vilken resa det varit! Har genom närvaron på sociala medier lärt mig sätta gränser jag inte ens visste att jag behövde. Dagens debattklimat har blivit allt hårdare, allt mer hat, hot, rasism, nazism, politisering av allt och ALLA och svenskt val i september.

Skrivet maj 2022 har vi de senaste tre åren gått igenom politiska kriser, Covid, restriktioner, pandemilag, demonstrationer utan tillstånd, vacciner och deras biverkningar/reaktioner – hört siffran 1/500.000, 18.412 döda pga följdsjukdomar pga Covid sedan mars 2020, Rysslands oprovocerade attack på Ukraina och därpåföljande flyktingar, massiva övergrepp, bombade sjukhus, skjutna civila etc etc – grushögar återstår av ett land som producerade så mycket vi alla behövde – korn, vete, majs, konstgödsel, flaskor till vindustrin, kränkningar av svenskt luftrum och hot från tre verbala hot från öst, Sveriges och Finlands Nato-medlemsansökningar hand-i-hand, branscher och börser i fritt fall, hög arbetslöshet, val i Sverige i september, byte av statsminister som satt ett par timmar, blev avsatt och vald ett par dagar senare, hot från olika politiska partier, påskupplopp pga en uppviglande nazist som startat eget (valpropaganda och polisen nedbemannad), kriminella ligor som fortsätter härja och skjuta, våldet mot kvinnor som fortsatt ökar. Ja, det är spännande nästan jämt. Turbulent och många gånger skrämmande.

24.02.2021 – Win-win-win-win-win, en utveckling jag kommit på från det gamla win-win. Håll till godo! Jag älskar att göra dokument till mina coachingklienter – liv/ledarskap – hälsa/näring/kost och har ett 80-tal vid det här laget. Kommer nu att varje onsdag lägga upp ett nytt – inom ämnen som intresserar mig – kanske också dig. Dela gärna till personer du tror kan vara intresserade av detta.

03.03.2021 – Vad kan du göra i stället? Allt är pest och pina pga Covid och inget är kul. Testa en vecka utan att gnälla alls är ett sätt. Ett annat är att hitta på något kul som går att göra. Här är några tips.

10.03.2021 – Success Stories – två versioner. Fick tips om dessa Success Stories av en kompis, skrev ihop 10 punkter = en A4-sida och lade med dem till mitt CV och personliga brev vid jobbansökningar. Blev så bra att ett flera rekryterare blev intresserade och ringde för en första intervju trots att jag var 63+. Gick t o m vidare när jag var 64 tre gånger. Men så har jag en både bred och djup kompetens som jag kunde visa upp på olika sätt. Kan också användas vid intervjufrågan – vad är du bra på? Vad har du åstadkommit? Vad är dina styrkor? Vad är du mest stolt över i din karriär? Mina två versioner – som Ledningsassistent och som Coach.

17.03.2021 – Överflöd och välstånd. Hur kan vi känna lite mer tacksamhet och glädje över allt vi egentligen har? Tak över huvudet, mat för dagen, en säng, en spoltoalett, en avskild dusch med både varmt och kallt vatten, för vissa fortfarande ett jobb m m. Varför har vi blivit så otacksamma konsumenter som bara vill ha mer och sedan inte ens är så vidare nöjda när vi köpt något väldigt eftertraktat (gäller mig också?)

24.03.2021 – Prestationsprinsessa. Hur kommer det sig att vissa kvinnor (och en del män, kallas ofta pedanter) INTE kan gå och lägga sig innan ALLT är klart och hemmet skiner? Som sliter ihjäl sig och bränner båda ändarna för att de har en prestationsbaserad självkänsla och duger enbart om de är lyckade och perfekta.

31.03.2021 – Hur är du intelligent? Vems och vilken slags intelligens räknas? Är allt bara IQ och Mensa-poäng eller kan du vara något annat än mattesnille? Har igen läst länge och mycket, inklusive detta angående intelligenser (har varit vuxenutbildare) och ville igen visa upp att vi är unika varelser med olika slags intelligenser. Idag har EQ – emotionell intelligens kommit långt högre upp på skalan.
Ett par artiklar:
* Daniel Goleman, PhD: Emotional Intelligence Now
* Tio livsregler – vägen till framgång, Kjell Stenudd
* What is IQ, EQ, SQ, AQ?

06.04.2021 – Bemästringskontot. Hur värdesätter du ditt bemästringskonto? Hur klappar du på dig själv för allt du lärt dig, lyckats med, misslyckanden du lärt dig av, saker du idag bemästrar som du inte gjorde förut? Hur ser du till att ständigt utsätta dig för svårigheter (brukar vara ganska lätt, kallas livet som kom emellan) som får dig att växa? Varje jobb, varje chef, varje ny vän, varje vän/kontakt som drar/försvunnit/flyttat/dött lär mig en bit till? Ja, visst gör det ont emellanåt, det hör till och ibland är inte livet vare sig tursamt eller rättvist. Men, vi lever fortfarande och det är något att vara glad för.

14.04.2021 – CoronaExpress – en liten bok om världen efter pandemin – i min helt egna tappning. Hur kommer världen att se ut när detta är över? Vad tar vi med oss? Hur många fler fattiga (och rika) blev det? Blir det business as usual eller mer klimattänk? Kan vi välja mellan både digitalt och slippa resa, rusa, stressa OCH att mötas på bio/teater/utbildning (jag går en via Danmark, en annan via USA och ser brittisk teater – allt online – vill ha kvar!)


21.04.2021 – You Do You! You Be You! – ENG
This time my #Wednesdaydocument from my #CoachToolBox is in English. My hubby since 14 years is British, I have worked with and for many international managers, colleagues and companies. And many of my contacts on LinkedIn are non-Swedes. AND, I can’t translate the headline.

28.04.2021 – Jaktresan
Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar idag om en lärdom från slutet av 90-talet som både jag och dåvarande sambon som sedan blev min make och därefter ex-make lärde oss mycket av. P.S. Vi är fortsatt goda vänner, efter 14 år tillsammans och sedan 14 år (hittills) med brittiska sambon har vi svetsats ihop. Och då händelsen bara krävde en sida fick jag hitta på något för sidan 2 – blev en av stora mina favoriter – #bokoman som jag är.

05.05.2021 – MOOCS – Massive Open Online Courses
Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar denna gång om MOOCS – Massive Open Online Courses. En av mina favoriter att skriva om är kompetensutveckling i alla former. Det livslånga lärandet. Att det går att studera trots att man fyllt 40 år. Att kunskaper är viktiga. Att förstå statistik, kunna en del historia, att kunna söka och hitta information och inte tro på allt som skrivs, sägs, anses och drevas. Varit utbildare för vuxna och läst en del pedagogik. Och detta är mitt 100:a dokument, började någon gång denna tid förra året.

12.05.2021 – Urvattnade företagsnamn, ord & bias
Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda kom till mig via ilska över ett dåligt beteende som sedan mynnade ut i ett dokument om deras och andras namnbyten. Och lite till – bias, generaliseringar, urvattnade ord och företeelser m m. Håll till godo!

19.05.2021 – Skam och skuld
Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om Skuld och skam. Mitt i den allra skäraste vårtiden mellan hägg och syrén kan skuld- och skamkänslorna ligga som en blöt filt och kan göra den mest soliga dag grå och mulen. Kanske dags att ta tag i dessa och försöka reda upp dem? En liten bit i taget.

24.5.2021 – Hälsofacism
Nu ligger mitt långa dokument uppe som ett tillägg till helsidesintervjun i DN idag. Tack Hans Arbman! Har lyckats byta företags- och webbnamn samtidigt.
Covid, restriktioner, pandemilag, vacciner gjorde att människors innersta värderingar kom fram och konspirationsteorierna haglade. Min stora hälsogrupp på Facebook gick i våg efter våg av förminskningar, förnekanden, drev, hittepåkurer och kontakter, vänner, duktiga lärare/hälsogurus blockades av mig i rask takt. Samt den tidiga och tydligen kopplingen då och idag till rasistgrupper. Jag stenvägrade och har gjort det sedan dess. Antagligen över 20 miljoner döda våren 2022 (The Lancet) visade sig att Covid INTE var ett leka med. Men jakten fortsätter.

26.05.2021 – The Work
Mitt #onsdagsdokument denna vecka från min #coachverktygslåda handlar om The Work of Byron Katie , utbildad av Yvonne Fuchs och är den absolut bästa utbildningen i tre steg inom personlig utveckling jag någonsin gjort. Den lärde mig så mycket som jag nästan varje dag har nytta av. Han borde inte … Hon skulle ha … Om inte … Om bara … Känn på dem och verkligheten runt omkring dessa påståenden. Men han gjorde ju just det han inte borde ha gjort! Hur gör jag om verkligheten och det som hänt??

02.06.2021 – Grit
Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda är idag både på svenska och engelska. #Grit – gry – jävlar anamma – sisu är en viktig egenskap att träna på i tider av stora förändringar. Långsiktig hållbarhet av både människor, planet, natur, djur och framtid kan kräva viss utveckling och polering av Grit.

09.06.2021 – UPW-lärdomar
Mitt #ondagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om mitt deltagande i UPW – Unleash the Power Within lett av världens största coach – Tony Robbins – 3-6 juni, 12-15 timmar långa dagar, virtuellt och helt fantastiskt. Lärt mig massor, även från saker utanför utbildningen. Hör gärna av dig om du vill ha tips inför, under och efter ett UPW-event. Vissa går en gång, vissa 25. Jag vill absolut gå fler + Life Mastery om hälsa.

16.06.2021 –

16.06.2021 – Cancel-kulturen
Mitt #onsdagsdokument från #coachverktygslåda handlar om den sk Cancel-kulturen. Den som alltid funnits, den som troligen kommer att finnas länge än. Värderingar, åsikter, härskartekniker, bojkotter m m ingår i detta. Ingen cancellerar en person, ett företag, en företeelse om det inte finns ett tryck utifrån eller personer som håller med. Ingen bojkottar ensam. Alla cancellerar INTE eller vägrar lyssna/följa på samma person. Ingen mobbar utan ett följe av medhjälpare. Ibland en god orsak, ibland ingen alls. #cancelculture #cancelled #boycott #härskartekniker #mobbing #toxicity #SexualHarrassment

23.06.2021 – Vad & vilka väljer du i ditt liv?
Vad & vilka är de absolut viktigaste i ditt liv? Välj till – välj bort. Prioritera! Mitt #ondagsdokument från min #coachingverktygslåda handlar om val, prioriteringar, viktigheter – vi får sällan allt, men vad vill vi egentligen ha, vilka vill vi umgås med, lägga tid på? Prylar, kläder, böcker, kurser, resor. Det sägs att till 50 så samlar vi på oss saker, efter 50 börjar det bli dags att rensa, ge bort, sälja, göra sig av med, minska. Tid för eftertanke. #life #love #meditation #peace #happiness #mindfulness #wellness #healing #health

14.07.2021 – En enkel dagbok för koll
Mitt #ondagsdokument från min #coachverktygslåda är tillbaka från en kortare hemesterresa i Medelpad och Jämtland. Efter vaccineringarna kunde jag hälsa på tjocka släkten och en väninna. Många promenader för att valla lillebror som fick propp i lungan pga Covid och nu rehabbar själv då vården inte klarar av det samt en del trädgårdsarbete (dopaminkick av att rensa ogräs) och klapp av älsklingshund och fyra katter 🙂

21.07.2021 – PQ – Positive Intelligence – Mental & Emotional Fitness
Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda har idag enbart två länkar 🙂 Tänkte presentera lite vad jag håller på med. Den första länken går till en Sabotör-assessment (och joo, allt detta är nu på engelska.) Den stora utbildningen på 300 timmar jag går via USA handlar en del om våra Sabotörer/Gremlins/negativa tankar om oss själva, andra och omständigheter som konstant ligger i bakgrunden och kommenterar det mesta. Testet är kostnadsfritt. Blir du nyfiken på hur kan jobba med dessa Sabotörer (ta bort går inte, minska går!) – återkom gärna.
Professor Shirzad Chaminhttps://www.positiveintelligence.com/saboteurs/

Den andra länken går till en LinkedIn-grupp jag startat. En hittills ytterst liten grupp – PQ Nordic – Mental & Emotional Fitness – vi är endast tre i Norden (vad vi vet) som går denna utbildning. Här finns en hel del till information om fördelen med dessa kunskaper. The Sage Powers. PQ Reps. Bestseller-boken av Professor Shirzad ChamineBill Carmody, PCC m fl. 

28.7 – 4-11-18 och 25.8 – Signalsubstanser
Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om signalsubstanser. Råkar ha ett stort intresse och samlat på mig information ett antal år. Återkom gärna om ni hittar något fel så jag lär mig mer. Och detta ersätter förstås inte läkarnas/experternas kunskaper i ämnet 🙂 Balansen är det viktiga igen, påslag och avkoppling i en jämn ström. Jag har nu insett att jag INTE längre vill dela upp dokument då jag ständigt uppdaterar och får ett helsike att hålla dem korrekta. Så här kommer de fyra viktigaste – dopamin, serotonin, oxytocin och endorfiner.

Detta dokument kommer att bli ett uppladdat e-häfte följt av ett par andra. Än så länge får ni vända er till min LinkedIn-profil för att läsa om dem. Ska bli bättre, mer och proffsigt layouta

08.09.2021 – Dödsfalls och sorgbearbetning
Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om något annat än jag tänkte mig för ett par veckor sedan och dokumenten gjorde en veckas uppehåll. Ett nära dödsfall och en påbörjad längre sorgbearbetning kom emellan. Ett ämne jag länge varit intresserad av och pluggade till Certifierad Sorgbearbetare år 2020. #griefandloss #sorgbearbetning

Min FB-grupp om detta – Sorgbearbetning – Grief Counseling

15 och 22.09. 2021 – Härskartekniker
Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar denna vecka och ett par veckor framåt om härskartekniker. Har länge varit intresserad av dessa och dess utövare och hittade en hel del till än Berit Ås fem. Lär dig vilka de är så att du sedan kan ifrågasätta härskarna. I dagens populistiska, drevande, konspirationsstinna kultur är det ännu viktigare att kunna stå stadigt när det blåser. Vilka är dina värderingar? Vad står du för? Vad är oomkullrunkeligt i ditt liv? Vilka gränser får INGEN passera?

Mina två viktigaste är:
1. Alla människors lika värde – sedan gillar jag inte alla, men människovärdet är det samma.
2. Man sparkar inte på någon som ligger ner (är annorlunda, beter sig/ser ut/kommer ifrån/tror på) – varken i slagsmål (70-talets Helsingfors lärde mig detta) eller någon som är sjuk, handikappad, LGBTQ, psykiskt sjuk, från ett annat land/kultur/essens/utseende/genetik/sexuell inriktning/tro etc. Är en människa trevlig, är jag trevlig tillbaka.

Är sk hälsomänniska & coach – vill hjälpa, inte stjälpa. Ingen #VictimBlaming!
#healthandnutrition #humanitymatters #coachinglife

Detta dokument kommer att bli ett uppladdat e-häfte följt av ett par andra. Än så länge får ni vända er till min LinkedIn-profil för att läsa om dem. Ska bli bättre, mer och proffsigt layoutade mha Designrr.

iMo Coaching

20.10.2021 – Jag har ett naturligt immunförsvar
Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om immunförsvarets många delar. Hur komplext det är och så ska du ha lite tur (eller otur) också. I dessa tider kan det vara bra att kunna en del om hur man kan trimma det (och ändå bli sjuk – inga löften ges.) Håll till godo!

10.11.2021 – Vad är din identitet?
Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar denna gång om identitet. Vem är du? Vad står du för? Vad/vilka/vem vill du INTE ha i ditt liv? Dina värderingar? Synpunkter – t ex om de hetaste ämnena idag; valet 2022, ny statsminister (eller inte), gamla statsministern som precis avgått (12:30), svensk flyktingpolitik, klimatförändringarna och Covid med ett antal konspirationsteorier som ”icing on the cake.” Kan bli en intressant diskussion med dig själv. Vem är jag? Vem är du? Levande charader.

#covid #conspiracytheories #climateemergency #racism #StefanLöfven #refugeeswelcome #lgbtqia #election2022 #Sweden

13.04.2022 – Hoffice
Mina #onsdagsdokument är tillbaka. Har fått tag i skrivglädjen igen och idéerna flödar. Denna gång och tack vare Ella I Hellgren har jag skrivit om fenomenet Hoffice som jag hade tur nog att pröva häromveckan. De dagen gav mig en otrolig pusch att skriva och jag fick riktigt mycket gjort. Rekommenderar upplägget varmt – fram för fler Hoffice på nära håll – sociala nätverk, partnerskap, kontakter är viktiga & roliga. AWn som ensamföretagare är inte alltid lika sprudlande kreativ 🙂 Och efter Covid är det kul, spännande och lätt nervöst att komma ut och träffa främmande människor.

#Hoffice #homeoffice #HybridOffice #neighbourhood #entrepreneurship #covid #socialnetworking

27.04.2022 – Obra/ohjälpsamma kommentarer
Mitt #onsdagsdokument i min #coachverktygslåda handlar idag om obra/ohjälpsamma kommentarer. Under det för mig/oss mycket turbulenta 2021-året fick jag mig till livs ett antal sk obra kommentarer med förslag på enkla och korkade lösningar, insiktslöst, icke-lyssnande, oempatiska etc. Nu har jag samlat ett antal av dessa kommentarer som jag och andra har hört under årens lopp. Återkom gärna om du har några fler höjdare på lager. Jag har också skrivit förslag på något bitska kommentarer som svar. T ex folk som anser sig vara så raka och ärliga, hmmm.

04.05.2022 – Om jag ändå tror …
Mitt #onsdagsdokument denna vecka från min #coachverktygslåda handlar om att vilja, men kanske inte våga göra något åt det. Hur går jag till väga för att sätta gränser, få respekt, säga nej, inte vara hushållets piga, lära mig något nytt 40+ (går det ens)? Om jag nu ändå vill, hur gör jag, på riktigt? Och varför är livet så komplicerat och hen borde/skulle inte xxxxx och om ej allt var så besvärligt. Och ur en utbildares, coachs perspektiv – finns det korkade deltagare? Min hypnoslärare Niklas Lindvall ställde en kanonbra fråga till en klient som inte visste. ”Men om du visste, vad skulle du göra då?” Och vips kom svaret, därinifrån transen 🙂

11.05.2022 – En mörk och iskall engelsk välkomstrit
Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar idag om en upplevelse jag hade i England vintern 2021. En iskall ström, en häftig utbildning i storytelling (inte corporate!) på en underbar plats. #ASHA. Och en hoande uggla jag saknar! Och ja, vi i Sverige kallar ju allt i närheten av UK för England, trots att bara en del är själva England.

United Kingdom – England, Scotland, Wales & Northern Ireland
Great Britain – England, Scotland, Wales
UKI – United Kingdom & The Republic of Ireland


18.05.2022 – Tsundoku – en nyfiken bokälskare
Mitt #onsdagsdokument från min #coachverktygslåda handlar om ett av mina beteenden som på japanska kallas Tsundoku. Alltså inte per se galen samlare, utan en väldigt nyfiken och vetgirig person som vill omge sig med kunskaper. Och älskar böcker, författare, att läsa, gärna tills nästa morgon. Någon annan som anser sig ha denna åkomma? Tagga någon du tycker borde känna igen sig. Och glöm inte, en bokälskare går aldrig till sängs ensam! Har en kylskåpsmagnet som säger det. #tsundoku

Ornetta – lystrar till Kissan